Barev se bát nemusíte, zvláště na jaře – 1. díl

Tagy:  Barvy, bílá, žlutá, oranžová, růžová, fialová

Sponzorované odkazy:

Články v sérii

  1. Barev se bát nemusíte, zvláště na jaře – 1. díl
  2. Barev se bát nemusíte, zvláště na jaře – 2. díl
Barev se bát nemusíte, zvláště na jaře – 1. díl

Většinou nás oblečení zaujme na první pohled podle barvy, až pak si všimneme střihy a funkčnosti. Když otevřete svůj šatník, můžete zjistit, že se tam některá barva vyskytuje častěji, anebo jsou tam jen neutrální barvy, to proto, že se barev bojíte – nechcete nic pokazit nebo přehnat.

Ano, každý šatník by měl obsahovat neutrální barvy, ale i akcentické a pastelové barvy, které dodají jas a šmrnc. Nezapomeňte na harmonii, které praví: opakujte stejnou barvu nebo vzor na několika místech oblečení. Hlavně, ale zvažte pro jakou příležitost se oblékáte a jak budete působit na své okolí.

Barvy v šatníkuBarvy v šatníku

Bílá – osvěžuje

Bílá barva je čistá, neposkvrněná, cudná a nevinná. Protože odráží světlo a udržuje věci v chladu, najdete ji většinou na letním oblečení. Nedávno jsem se také dozvěděla, že zbavuje strachu a dodává sílu.

Zkuste kombinovat bílou a zelenou, bílou a červenou, bílou a oranžovou.

Žlutá – rozveseluje

ŽlutáŽlutá

Žlutou barvu, ze všech barev, zaregistruje lidský mozek jako první. Použijte ji pro upoutání pozornosti, v opačném případě se jí vyhněte. Ve společnosti pozitivně ovlivňuje myšlení a komunikaci s okolím.

Odstín žluté vybírejte velmi pečlivě. Na měkčí odstín je příjemnější pohled a zakalená žlutá představuje žárlivost a faleš.

Zkuste kombinovat žlutou a modrou, žlutou a červenou, žlutou a černou.

Oranžová – energizuje

OranžováOranžová

Oranžová je hravá, silně energická a působí antidepresivně. Stejně jako červená vám dá vyniknout v davu.

Zkuste kombinovat oranžovou a denim, oranžovou a fialovou, oranžovou a zelenou.

Červená – dobijí

ČervenáČervená

Červená je velmi emocionální barva, která přitahuje pohled. Doporučila bych jí tedy lidem, kteří snesou pozornost a jsou rádi viděni. Červená barva symbolizuje vášeň, energii, lásku, sílu, vzrušení a agresi. Proto je vždy lépe snášena opačným než stejným pohlavím.

Zkuste kombinaci červená a zelená, červená a černá nebo červená a bílá.

Růžová – rozněžňuje

RůžováRůžová

Růžová je romantická, něžná a vyvolává pocit bezpečí. Když si jí na sebe obléknete, budou na vás lidé přívětivější, protože z ní cítí lásku, přátelství, harmonii a soucit.

Zkuste kombinovat růžovou a fialovou, růžovou a šedou, růžovou a červenou.

Fialová – okouzluje

Fialová je královská barva, v přírodě se volně příliš nevyskytuje a dříve byla její výroba velmi drahá, proto si jí mohli dovolit hlavně císaři, velitelé a vysoce postavení lidé. Z toho důvodu může působit také poněkud uměle. Světlý odstín fialové (třeba levandulová) je v módě velmi oblíbená. Její tmavý odstín evokuje sílu, duchovno, vůdcovství, úspěch, moudrost a nezávislost.

Zkuste kombinovat fialovou a bílou, fialovou a zlatou, fialovou a modrou.

Až budete přemýšlet co na sebe, řiďte se svými pocity. Nezapomeňte na to, že barvy působí nejen na vás, ale i na vaše okolí. Při jednání s druhými vám můžou pomoct, ale bohužel i ublížit.

Článek Barev se bát nemusíte, zvláště na jaře – 1. díl byl publikován 22. března 2011 v 00.00 v rubrice Dámská móda. Autorem článku je Jana Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...