Barev se bát nemusíte, zvláště na jaře – 2. díl

Tagy:  Barvy, zelená, modrá, hnědá, šedá, černá

Sponzorované odkazy:

Články v sérii

  1. Barev se bát nemusíte, zvláště na jaře – 1. díl
  2. Barev se bát nemusíte, zvláště na jaře – 2. díl
Barev se bát nemusíte, zvláště na jaře – 2. díl

Většinou nás oblečení zaujme na první pohled podle barvy, až pak si všimneme střihy a funkčnosti. Když otevřete svůj šatník, můžete zjistit, že se tam některá barva vyskytuje častěji, anebo jsou tam jen neutrální barvy, to proto, že se barev bojíte – nechcete nic pokazit nebo přehnat.

Barvy v šatníkuBarvy v šatníku

Ano, každý šatník by měl obsahovat neutrální barvy, ale i akcentické a pastelové barvy, které dodají jas a šmrnc. Nezapomeňte na harmonii, které praví: opakujte stejnou barvu nebo vzor na několika místech oblečení. Hlavně, ale zvažte pro jakou příležitost se oblékáte a jak budete působit na své okolí.

Zelená – uklidňuje

ZelenáZelená

Zelená je dobře vnímána lidským okem, uklidňuje lidskou nervovou soustavu a zlepšuje soustředění. Pro Egypťany představuje naději a radost z jara. Tak se z ní teď budeme těšit i my.

Zkuste kombinovat zelenou a růžovou, různé odstíny zelené, zelenou a modrou.

Modrá – usnadňuje komunikaci

ModráModrá

Podle průzkumů je modrá barva nejoblíbenější. Symbolizuje inteligenci, spolehlivost a stálost. Modrá barva vyvolává pohodu a důvěryhodnost. Tmavý odstín modré může vyvolat i respekt.

Zkuste kombinovat modrou a hnědou, modrou a šedou, modrou a žlutou.

Hnědá – vyrovnává

HnědáHnědá

Hnědá je neformální, solidní, spolehlivá a neutrální. Patří mezi nejzákladnější barvy přírody, proto je přirozená a nefalšovaná. Lidé se v její přítomnosti cítí bezpečně, vyrovnaně a trpělivě.

Zkuste kombinovat hnědou a žlutou, hnědou a zelenou, hnědou a modrou.

Šedá – neutralizuje

Šedá značí ušlechtilost, úroveň a výkonnost. Její výraznou vlastností je snižovat intenzitu barev v její těsné blízkosti. Šedá barva sama o sobě krásy příliš nepřidá, ale v kombinaci s dalšími barvami vypadá velkolepě. Věděli jste, že dokáže změnit barvu v úplně jinou? Nahlédněte do psychologie, kde najdete různé obrazce.

Zkuste kombinovat šedou a růžovou, šedou a bordovou, šedou a oranžovou.

Černá – zeštíhluje

Černá barva je spojována s temnotou, beznadějí a truchlením nad smrtí. Paradoxně v našem šatníku zabírá nejvíce místa. Všichni ale víme proč – zeštíhluje, je formální, sexy a stylová. Silnější lidé se do černé barvy rádi schovávají, ale jen se správnou kombinací jiných barev a vhodně zvolenými doplňky, plní svou původní funkci.

Zkuste kombinovat černou a růžovou, černou a zelenou, černou a jakoukoliv barvu.

Až budete přemýšlet co na sebe, řiďte se svými pocity. Nezapomeňte na to, že barvy působí nejen na vás, ale i na vaše okolí. Při jednání s druhými vám můžou pomoct, ale bohužel i ublížit.

Článek Barev se bát nemusíte, zvláště na jaře – 2. díl byl publikován 22. března 2011 v 00.00 v rubrice Dámská móda. Autorem článku je Jana Arnoštová. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...