Aby měli Lichožrouti radost. Jak si vybrat správné ponožky?

Sponzorované odkazy:

Aby měli Lichožrouti radost. Jak si vybrat správné ponožky?

Málokterá součást oblečení je tak opomíjená, jako právě ponožky. Přitom výběr správných ponožek není jen o pohodlí a estetice. Ponožky jsou důležité pro zdraví našich chodidel, dobrou hygienu nohou a jejich zdraví.

Víte, jak si vybrat správné ponožky?Víte, jak si vybrat správné ponožky?

Věděli jste, že příliš malá velikost ponožek může zdeformovat naše prsty? To platí dvojnásob u malých dětí, takže často kontrolujte, zda jim ponožky nejsou příliš malé, stejně jako chodidla u bodýček a dupaček. Nám dospělým se to nezdá, ale příliš těsná ponožka způsobuje neustálé pnutí a tlak a může vést k deformacím nejen malých dětských prstíčků.

Jak tedy vybrat správné ponožky

Jedním z kritérií je určitě správná velikost. Ponožky by neměly být příliš těsné, ale ani příliš velké, aby se nám v botách nevysvlékaly.

Dalším kritériem je materiál

Vlněné ponožky jsou velmi hřejivéVlněné ponožky jsou velmi hřejivé

Ponožky se vyrábí z nepřeberného množství materiálů a jejich směsí. Například polyester, nylon, bavlna, vlna, bambus, se stříbrnými vlákny. Pokud nemáte vyrážky, ekzémy, či velmi potící se nohy, nemusíte většinou řešit příliš materiál. Pohodlné vám budou i polyesterové a akrylové ponožky. Pro zdraví chodidel není každodenní nošení neprodyšných materiálů vhodné. Vybírejte ponožky, které umožní vaší pokožce dýchat a ty, jež dobře odvádí pot a udržují vaše nohy v teple.

Podle vzhledu

Někdo nedá dopustit na nízké ponožky, které nevykukují z bot, jiní dávají přednost vysokým tenisovým ponožkám. Volit můžete i vysoké podkolenky, které vypadají roztomile. Spousta žen nosí tzv. silonkové ponožky, které však nejsou příliš vhodné pro stálé nošení, páchnou z nich nohy a podporují vznik plísní.

Podle funkce

Dalším faktorem, který bereme v úvahu při výběru ponožek je jejich funkčnost. Na běžné denní nošení toto není příliš důležité, ale pokud se chystáme na tenis, lyžovat, běhat v terénu, či se vydáme na dlouhý trek, jistě rádi zvolíme ponožky speciální. Nesmekavé, s kompresí a podporou lýtek. Nebudou nás při sportu bolet nohy ani lýtka, navíc podpoříme krevní oběh v dolních končetinách.

Také se vám doma ztrácí ponožkyTaké se vám doma ztrácí ponožky

Zdravotní

Nesmíme opomenout ani speciální ponožky, jež nám pomáhají udržet zdraví. Pro diabetiky jsou vhodné prodyšné ponožky bez gumiček, které nezpůsobují otlačeniny. Své místo na slunci si zaslouží i kompresní ponožky, které pomáhají předcházet křečovým žilám a snižují riziko rozvoje trombózy například při dlouhé cestě letadlem. Tyto speciální ponožky seženete v lékárnách a prodejnách se zdravotními potřebami a můžete ušetřit, pokud vám na ně váš lékař vystaví poukaz.

Článek Aby měli Lichožrouti radost. Jak si vybrat správné ponožky? byl publikován 28. února 2022 v 08.00 v rubrice Dámská móda, Pánská móda a Dětská móda. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...