Mýty a fakta o praní džínoviny

Sponzorované odkazy:

Mýty a fakta o praní džínoviny

Ve třicátých letech minulého století byly vynalezeny dodnes nejoblíbenější kalhoty – džíny. Původně se jednalo o odolné pracovní kalhoty. Dnes jsou džíny symbolem svobody, volnosti a má je ve skříni snad opravdu každý.

Džínovina je velice oblíbeným materiálem, ať se již jedná o výrobu klasických džínových kalhot, sukní, džínových bundiček, šortek, ale i topů. Dokonce se objevují období, kdy jsou módě i džínové batohy a kabelky.

Džínovina je obecně odolný materiál, v dnešní době se do ní přidávají nejrůznější stretchová vlákna a příměsi, aby byla nejen odolná, ale i příjemná na nošení. Ohledně údržby a praní džínového oblečení panuje spousta mýtů a polopravd, pravdou je, že praní džínoviny není žádná věda.

Určitě jste již někdy slyšeli, že když chcete, aby vám džíny vydržely co nejdéle, nemáte je prát příliš často a bude jim stačit pobyt v mrazáku. Mráz by je měl zbavit zápachu a choroboplodných zárodků. Pravda je však taková, že mráz vám džíny nevyčistí a určitě je nezbaví všech bakterií. Zaručeným způsobem jak se zbavit špíny a odéru je pouze praní. Máte-li doma stretchové džíny, naopak jim pobyt ve velmi nízkých teplotách může poškodit vlákna.

Jiní zas nedají dopustit na osvěžení vzhledu džínoviny pomocí parní žehličky, která porovná záhyby. To je vhodné u klasických džínů, pokud se jedná o pružnou džínovinu, opět hrozí poškození pružných vláken. Máte-li dát přednost napařování, či mražení, bude nápařka rozhodně lepší volbou.

Když jdete prát džíny, dbejte na to, abyste zapli zip a knoflíky, jinak se mohou poškodit, zkroutit a vytahat. Neperte džíny s barevným oblečením, aby se vám neobarvili. Máte-li doma sušičku na prádlo, zvažte, zda do ní džínovinu budete dávat. Někdo na sušičku nedá dopustit, avšak džínovina při častém sušení v sušičce ztrácí svůj jedinečný vzhled.

Než vložíte džíny do pračky, vyndejte si obsah kapes a obraťte džíny naruby. Předejdete tak přílišnému tření a barva vašeho džínového oblečení vydrží déle pěkná. Zejména u tmavě modrých a černých džínů je tento krok zásadní. Výhodné je používat i speciální prací gely na praní tmavého oblečení. Nikdy nepoužívejte na odstranění skvrn čističe na bázi bělidla, jinak si džíny nenávratně poškodíte.

Článek Mýty a fakta o praní džínoviny byl publikován 2. března 2023 v 20.00 v rubrice Dámská móda a Pánská móda. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...