Chcete začít běhat? Jaké oblečení si pořídit na běhání?

Sponzorované odkazy:

Chcete začít běhat? Jaké oblečení si pořídit na běhání?

S přelomem roku si spousta z nás dává novoroční předsevzetí. Někdo se chystá přestat kouřit, někdo zdravěji jíst a jiní se zase rozhodli začít chodit běhat. Běhání je velmi přirozený a nenákladný sport. Avšak není to tak, že si na sebe vezmete svoje zimní boty a péřovou bundu a vyrazíte do terénu. Obzvláště v zimním období se vám vyplatí investovat do speciálního oblečení na běhání. Pokud jste, co se týče běhání, či joggování úplní nováčci, jistě vás bude zajímat, co si pořídit na běhání, abyste byli v teple, ale nepotili jste se.

Na běžeckých botách nikdy nešetřeteNa běžeckých botách nikdy nešetřete

Boty

Boty jsou při běhání úplně to nejdůležitější. Tlumí nárazy, drží chodidlo ve správné pozici, chrání vaše klouby a páteř před poškozením. Klidně choďte běhat ve starém tričku, ale na kvalitních běžeckých botách nešetřete. Boty si kupte takové, které vám ideálně padnou. Prsty by v nich měly mít dostatek místa, ale nemělo by ho být příliš, abyste neměli při běhání problém s posouváním nohy a sedřenými prsty. Některé běžecké boty mají gelové výstelky, to je již na preferencích každého z nás. Dle terénu, ve kterém budete nejčastěji běhat, si vyberte boty buď na silniční, ve kterých se vám bude běhat lépe na cyklostezkách a na zpevněných površích, či tzv. crossové, anebo trekové. Boty se dají vybrat i podle vašeho nášlapu při běhání, nebudete-li si vědět s výběrem rady, prodavač ve speciální sportovní prodejně vám pomůže vybrat ty správné boty pro vás.

Ponožky

Když už budete ve specializované prodejně, pořiďte si i speciální ponožky, popřípadě podkolenky na běhání. Běžecké ponožky se prodávají rychleschnoucí, z materiálů, ze kterých se vám nebudou potit nohy. Speciální běžecké ponožky jsou k dostání s nejrůznější sílou komprese – a tak při běhání nebudou trpět ani vaše žíly a nebudou vás chytat křeče do lýtek.

Kalhoty

Je na vás, zda budete běhat v legínách, či speciálních běžeckých kalhotách, v zimě by měly být určitě nepromokavé. Oceníte, když budou vaše kalhoty na běhání mít kapsičku na klíč od bytu, či poutka na přichycení lahvičky s vodou. Existují speciální ledvinky určené pro běžce na nejdůležitější věci, které jsou navrženy tak, aby při běhání nepřekážely.

Tričko a bunda

Základní vrstva oblečení na tělo by měla být funkční a odvádět pot od těla pryč. V zimě byste snadno prochladli. Další vrstvou oblečení bývá thermomikina. Na ní si můžete navléci větrovku, či zimní bundu na běhání. To záleží na vaší toleranci k chladu. Dbejte na to, aby vám zpocená záda neprochladla, abyste neměli bolesti zad. Nezapomeňte ani na čepici, či alespoň čelenku.

Podprsenka

Především dámy s většími prsy by měly myslet na pořízení kvalitní sportovní podprsenky. Velká prsa se při běhu natřásají a otírají, mohou vás druhý den bolet, či můžete mít odřené bradavky o látku. Sportovní podprsenka udrží vaše vnady na místě.

Oblečení na běhání se vyrábí z funkčních materiálů v nejrůznějších barevných kombinacích. Vybere si určitě každý. Při jejich výběru myslete i na svou bezpečnost a zvolte takové modely, které jsou opatřeny bezpečnostními prvky, aby vás při večerním běhání nepřehlédlo auto.

Článek Chcete začít běhat? Jaké oblečení si pořídit na běhání? byl publikován 21. prosince 2020 v 00.00 v rubrice Dámská móda. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...