Kvalitní běžecké oblečení vám usnadní vaše začátky

Sponzorované odkazy:

Kvalitní běžecké oblečení vám usnadní vaše začátky

Pokud jste nováček v tolik oblíbeném sportu, kterým běhání poslední dobou beze sporu je, určitě tápete v široké nabídce obchodů se sportovním oblečením. Jaké tričko si vybrat? Jaké boty potřebujete? Která bunda je pro běh nejvhodnější. Nemusíte zoufat, náš článek vám s výběrem kvalitního oblečení pro běžecké začátečníky poradí.

Boty jsou nejdůležitější

Když si koupíte špatnou bundu, možná promoknete, nebo se budete zbytečně potit. Ale špatný výběr obuvi se projeví nejen bolestivými puchýři, ale může ublížit vaší páteři a kloubům (kotníky, kolena, kyčle). Boty volte tak, aby vám seděly, příliš velké boty umožní vašim chodidlům zbytečný pohyb, bude vás to zpomalovat a můžete mít horší odraz a otlačené prsty. Malé boty vás budou dřít a tlačit. Obuv na běhání by měla být vybírána i podle způsobu odrazu běžce, ale také podle povrchu, na kterém se chystáte běhat. Jiné boty využijete na běhání po asfaltové cyklostezce, jiné boty se budou hodit do terénu v přírodě. Universální běžecké boty jsou sice z pohledu laika zlatým středem a kompromisem, ale počítejte s tím, že nebudou pohodlné ani na silnici, ani v lese.

I ponožky jsou při běhu důležité. Ze začátku vám mohou opuchat lýtka, proto se hodí kompresní běžecké ponožky a podkolenky, které vašemu žilnímu systému uleví. Jestliže vás i tak budou chytat do lýtek nepříjemné křeče, skvělým řešením je hořčíkový olej.

Vydejte se běhat v páruVydejte se běhat v páru

Na běhání je důležité mít sebou i pití a hudbu. Existuje nepřeberné množství doplňků na běhání, ať již ledvinky, či pásy na rameno, do kterých se vejde mobilní telefon a klíče.

Pokrývka hlavy je důležitá nejen v zimním období, ale v létě uvítáte kšiltovku, díky které se nespálíte na sluníčku.

Pro běhání za mrholení a lehkého deště, což vás na jaře určitě potká jsou vhodné běžecké kalhoty, které mají přední stranu z nepromokavého materiálu a bunda, která je opatřena nepromokavou úpravou. Nejoblíbenějším materiálem je softshel, ale existují i moderní lehké větrovky, které můžete srolovat i do ledvinky, až zase vyleze sluníčko.

Důležité je, abyste byli v suchuDůležité je, abyste byli v suchu

První vrstva oblečení na běhání by měla skvěle odvádět pot a držet tak vaše tělo v suchu a teple. V zimě i brzy zjara oceníte kvalitní thermoprádlo, díky kterému budete v teple i když začne pršet.

Vyvarujte se špatně padnoucímu oděvu. Příliš těsné oblečení váš bude tlačit a rozčilovat, příliš široká mikina či bunda vás zpomalí.

Dámy při běhání musí myslet i na kvalitní sportovní podprsenku, která bude dobře držet poprsí, sníží tření a předejte tak bolesti ňader a odřeným bradavkám.

Článek Kvalitní běžecké oblečení vám usnadní vaše začátky byl publikován 7. března 2022 v 09.00 v rubrice Sportovní oblečení. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...

Podobné články

Prosím čekejte ...